Vår Historia

I början av 2013 var vi ett antal aktivister i Facebook-gruppen “Gröna Brevet” som insåg att det behövdes en stark juridisk person som kunde företräda alla cannabister som av en eller annan anledning behövde vara anonyma. Vi såg också ett enormt behov av relevant information kring cannabis på svenska, opinionsbildning och andra organiserade aktiviteter.

Efter några turer fram och tillbaka bestämde vi oss för att ta ett nytt namn och till slut enades vi om namnet Cannalisörerna, som är en sammansättning av Cannabis – Kanalisera – Konnässör, med betydelsen att “vi kanaliserar djupare vetande om cannabis”.

Medan vi arbetade med att ta fram våra stadgar, hitta folk till en styrelse och lägga grunden för den förening som finns idag, insåg vi att vi behövde synas på rätt sätt.

Då ingen av oss kunde hantera något mer avancerat än Paint, annonserade vi efter en grafiker som var villig att donera sin kompetens till föreningen och vi fick napp nästan direkt! Efter bara en kort tid hade vi ett första utkast på en grafisk profil och vi kunde inte vara annat än bli imponerade över personens lyhördhet, våra direktiv var minst sagt luddiga! Och efter några mindre korrigeringar och finputs lanserade vi vårt nya, fräscha utseende.

Vår samarbete med grafikern fortgår än idag och tillsammans har vi bland annat tagit fram lite olika kollektioner med tryck till vår Spreadshirtbutik, stödknappar, bakgrundsbilder till Twitter och Facebook och arbetat med utformning av kommande utbildningsmaterial.

Vill du veta mer om färgkoder, symboler och annat som rör vår grafiska kommunikation kan du klicka på bilden eller länken nedan!

Cannalisörerna_Logo_63x37mm (1)

GRAFISK PROFIL

 

Det tog nära nog ett år att ta fram all den formalia och förtroendevalda som krävs för att få lov att registrera sin organisation hos Skatteverket. Det kan tyckas vara lång tid, men det var viktigt för oss att syftet var rätt formulerat för att få tillgång till saker som just organisationsnummer, banktjänster och en plats på den politiska spelplanen. Och det var värt det! Idag har vi en del hel goda samarbeten och kontakter som uttryckligen sagt att våra stadgar och utseende ger det förtroende som krävs för att samverkan ska vara möjliga.

Strax innan vi fick vårt registreringsbevis från Skatteverket 2014, blev vår ordförande Nelly Mathilda sponsrad med resa och boende under Almedalsveckan och med ganska kort varsel hjälpte allmänheten till att samla in lite pengar för att täcka övriga kostnader under veckan.
Och trots att vi inte hade någon egentlig kampanj eller personal på plats, lyckades vi knyta många och värdefulla kontakter som består än idag.

Under 2014 och följande år fokuserade vi mycket på att delta i olika debatter och lyfta fram intressanta juridiska fall med anknytning till cannabis.
Bland annat fanns vi på plats när Jens Waldmanns fall togs upp i Jönköpings Tings- och Hovrätt. Men vi har även skrivit flertalet debattartiklar med olika vinklar samt deltagit i både radio- och TV-debatter. Våra mediala framträdanden hittar ni samlat här: LÄNK

Några månader in i 2015 blev det plötsligt tufft för oss att bedriva verksamhet. I snabb följd drabbades vi av sjukdom, avhopp från den nyvalda styrelsen, en långvarig och felaktig häktning av vår kassör, samt att det uppdagades att en av våra förtroendevalda missbrukat sagda förtroende och förskingrat en stor del av föreningens kontantkassa samt tagit emot betalning för medlemsavgifter som sen aldrig redovisats.

Detta gav givetvis oss en rejäl törn, inte minst förtroendemässigt, vilket vi har förståelse för och tar på fullaste allvar. För att visa att vi generellt sett inte är några skummisar, bedrev vi CannaDates i Malmö under hela året, men även Göteborg anordnade ett antal träffar där vem som helst kunde delta och samtala om allt mellan himmel och jord. Malmö, som var mest aktiva med träffarna, märkte att dessa stärkte kulturen enormt mycket och utökade under en period sitt utbud genom att anordna ett par uppskattade “Kulturprogram” tillsammans med Sensus Studieförbund.

Och eftersom CannaDates gett så mycket lokalt, ville vi försöka samla alla aktiva medlemmar för att stärka cannabister i allmänhet och organisationen i synnerhet, även nationellt.
Efter en (lite för) kort tids planering bar det av till till medlemsträff i Östergötland där vi fick låna en stor lokal gratis. Efter en trevlig helg med god gemenskap, mat, tipsrundor och en populär föreläsning av Ted Goldberg bestämde vi att det vore bra att träffas snart igen. Och det gjorde vi! I mars 2016 träffades vi ännu en gång, nu i en stuga i Närkes skogar. Den här gången hade träffen fokus på hur man når ut med sitt budskap och vågar prata om cannabis överhuvudtaget. Vi hade därför bjudit in Magnus Callmyr som föreläste om hur hans blogg blivit ett sätt att nå ut och etablera sig på den politiska banan.

Detta inspirerade många av deltagarna och förhoppningsvis resulterar detta i att föreningen inom sinom tid får en aktiv blogg-grupp som skriver för föreningens räkning.

Efter medlemsträffen och efter att ha försökt reda upp situationen från föregående år med de kvarvarande resurserna tog vi till slut en abrupt, men välbehövlig paus i början av 2016. Alla problem är definitivt inte lösta ännu, men pausen behövdes lika mycket för fysisk vila som för eftertanke och reflektion. Under tiden som pausen pågått har vi på ett individuellt plan arbetat med att komma tillbaka till det som föreningen var menat att vara från allra första början; ett juridiskt och utbildande språkrör för cannabister.

Från början hade vi hoppats på att kunna finansiera all vår verksamhet med medlemsavgifter och donationer, men vi har längs med vägen förstått att det är svårt att värva medlemmar när man inte har råd att arrangera och tillverka det material/projekt man ämnat att göra.
Detta har gjort att vi dels tittat efter aktiviteter som man lätt och kostnadsfritt kan engagera sig i, dels tittat djupare på vilken form av ekonomiskt understöd man kan få som brukarförening.

Och vi hoppas därför på att vi under 2017 även kan få finansiering utifrån, vilket i sin tur kan leda till att vi har råd att anställa personal och upprätta ett fysiskt kontor och/eller mötesplats.
Vidare hoppas vi genom detta även på bättre möjligheter att skapa och trycka upp utbildningsmaterial, skapa samverkande aktiviteter och erbjuda våra medlemmar bra förmåner.

Vill du vara en del av Cannalisörernas framtid? Tveka då inte att höra av dig till oss!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s